Keresés
 
 
Megtekintve: 28210 alkalommal

Önéletrajz

Csíkszentmihályon születtem, és édesanyám is ott dajkált - ugyanis 1973-ig ott teljesített kántori szolgálatot, - mégis szépvízinek vallom magam. Alcsík és Felcsík találkozik bennem, „oldal-csíki” székelyben, hiszen Szépvíz, gyermekkorom színtere éppen Csík vármegye közepén, ill. onnan kissé keletre, néhány kilométerre a csíksomlyói Szűzanya „lábától”, a Pogány-havas alatt helyezkedik el.    

 
  további fotók

Isten az én drága, az Úrban megboldogult szüleimen - akik egyszerű munkásemberek voltak - és egyházi közösségemen, de nem utolsó sorban gyermekkorom papbácsiján, +Szilágyi Istvánon keresztül szólított meg. Ahogy telnek az évek, egyre jobban tudatosul bennem a Gondviselés titokzatos terve. A papi hivatás mellett, vagy inkább azon keresztül visszhangra talált bennem a történelmi Székelyföld nagy Áronjainak példája, messze mutató alakja. Gábor Áron küzdeni akarása és tettrekészsége, Tamási Áron szülőföld és anyanyelv szeretete, Márton Áron, az emberkatedrális sziklaszilárd hite és szíjas székely konoksága, Szépvíz és a székelyek védőszentjének, Szent Lászlónak  az álmait és hitvallását valósították meg.

A  bő két évtizednyi rádiós nép- és  több mint 25 évnyi egyházszolgálatom ezért erősítette meg bennem az elhatározást, hogy kiálljak korunk írott és virtuális "areopagusaira", mint templomon kívüli fórumokra, és hirdessem az igét „akár alkalmas akár alkalmatlan”. Ez kényszerű kötelességem és meseszép feladatom egyszerre, melyet minden porcikámmal mégis szívesen vállalok. Pennámmal és hangommal, értelmemmel és egész szívemmel Isten szolgálatában akarok állni. Ez vezérel akkor is, amikor gondolataimat papírra vetem.
Az írás számomra most már létszükséglet. Állandó, nyugtalanító késztetés, hogy gondolataimat, meggyőződésemet, értékrendemet, életbeli alapállásomat másokkal is közöljem, örömhírként megosszam.

Kedves olvasó testvérem, ha ide bukkannál, világhálós szörfözgetés közben, erre a szép, és félelemmentes, gyönyörű kalandra hívlak Téged is.

Ne tétovázz, olvasd az Örömhírt. Lelked szomját oltsd az örök élet vizével.

 

 

 

 

              Aktuális

 

Drótszamáron az aranyrózsához
Régi vágyam volt ez a zarándoklat. Sokminden felgyűlt bennem, ami elintézésre várt. 
tovább  

Hitetlenül
Egyik magyar honlapunk negéd kolumnistája[1] magabiztosan fejtegette minapi cikkében, mennyire sértve érezte magát, amikor a miniszterelnök asszony azt találta mondani, hogy a hívők jobb emberek.
[1] https://www.maszol.ro/index.php/velemeny/116011-kustan-magyari-attila-bort-iszik-felrepredikal...
tovább 

Szamárvezető a lelkek megkülönböztetéséhez
Kevert lények vagyunk. Megsebezte lelkünket a Gonosz...
tovább

A pap és a bohóc
Soren Kierkegaard filozófus egy alkalommal elmondott egy történetet egy cirkuszról, ami kigyulladt...
tovább 

Olcsó egyház ingyen van?
Mi az, hogy? Nincs is tétje. Nem is veszem szívre...
tovább   

Bodolai Gyöngyi : Székely életérzés és hangulatvilág
A marosvásárhelyi Szent Imre-plébánia szépíróvá avatott plébánosa bevallása szerint papként és székely emberként is nyitott szívvel-lélekkel, reménységgel és humorral éli az életét...
tovább   

Esztena a Zászpás alatt
Eleinte még hegyi túrának indult, aztán esztenaszentelés lett belőle. Amolyan kihelyezett közös kormányülés, tapasztalatcsere, mondhatnók...
tovább    

Jó hírek uborkaszezonban
Már meg sem lepődünk a napi baleseteken, politikai lufikon, amik a médiát elárasztják....
tovább   

Zsolnai Nagy Zsuzsa: A Keresztmalacról Keresztmalac… amikor elolvastam a kötet címét, máris elmosolyodtam és azonnal olvasni kezdtem, hogy megtudjam, mi a csuda az a keresztmalac...tovább  

Simó Márton: KERESZTMALAC „Ma az irodalom egy része új hangokat keresvén, egyre mélyebbre süllyed önmaga identitásának megtalálásában, árvulóban, sokszor elidegenedve, néha kivetkőzve önmagából, szinte reménytelenül keresi az ideált. 
tovább  

Sárgarigó
A Fóka ezer méter fölött járt. Az iránytű mutatója parányi remegés után megállapodott 290 fokon...
tovább  

Pléhtányér
Termetes, harminc körüli fiatalember lépett közelebb a templomajtóban ülő koldusasszonyhoz...
tovább  

A nép lelke
Hát, nem volt felhőtlen az örömünk. Még a Napot sem láttuk. Egészen addig,
amíg a fatimai jelenésekben szereplő fehér ruhás ember meg nem jelent...
tovább  

 

 

 

 

 

  

 

 Isten hozott!

Baráti, testvéri üdvözlettel köszönt:
péterpáter

 

 
 
       

Pogány-havastól az Ady negyedig - Interjú Sebipáterrel (.docx)

Adatok Sebestyén Péter tevékenységéről. In: Transindex. Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2006  

 

btz webdesign